Sådan giver gør du din have efterårsklar

Dette indhold er sponsoreret

 

Vi kender det allesammen: du har brugt timevis på grillhygge og afslapning i haven sommeren igennem, men der er blevet slækket på havearbejdet. Nu er sommeren ovre,

efterårsvejret raser udenfor, bunken af nedfaldne blade vokser støt og dagen går på hæld tidligt. Derfor kan du have mere lyst til at krybe under de varme tæpper foran pejsen, men faktisk er det en god idé at tage et smut i haven i de kommende tre måneder. Både fordi det vil spare dig en hel masse arbejde til forårssæsonen, samt er der mange planter som ikke er så modstandsdygtige over for vinterens frostvejr. Derfor er det på rette tid at opfriske din have og dine udendørsarealer, hvilket kan gøres på mange forskellige måder. Eksempelvist er en omgang flise rens en oplagt og nem metode til at forny din terrasse. Dine fliser vil nemlig i årenes løb blive udsat for alverdens påvirkninger fra vind og vejr, hvorfor det er naturligt, at fliserne kan miste sin pænhed. Find mere inspiration til efterårsvenlige projekter i haven i artiklen her. 

Væk med ukrudtet 

Hvis du vil sikre dig at din have stråler til foråret, så kan det anbefales, at luge ud i ukrudtet inden foråret banker på døren. I løbet af efteråret vokser planter ikke synderligt meget, men det kan ukrudtet til gengæld godt. Både efteråret igennem og i nogle tilfælde også vintermånederne har ukrudt tendens til at formere sig ved at lægge nye frø. Af den grund kan mængden af ukrudt altså hurtigt hobe sig op, hvilket er en hæmsko, når foråret rammer. Lav derfor dit forarbejde ved at luge ud i haven, så den sure tjans ikke ligger og venter til de mere solrige måneder. Endnu en fordel er, at noget ukrudt faktisk er brugbart som dekoration til efteråret eller den søde juletid. For eksempel kan du være heldig at finde grankogler, mos eller grene til at pynte op indenfor og dermed bringe naturen ind i stuen.

Skån din græsplæne

Et af de mest kendte karakteristika ved efterårssæsonen er de smukke blade i gule, orange og røde nuancer. De er flotte, mens de hænger på træerne, men efterhånden vil bladene falde af træerne og danne et lag på din græsplæne. For at sikre dig at din græsplæne får det nødvendige sollys, som den kræver, så er det vigtigt at få fjernet bladene. Det skyldes, at de nedfaldne blade skygger for lysets adgang til græsset, hvilket har den konsekvens, at det kun er mos, der trives.