Vælg den rigtige lænsepumpe

En lænsepumpe er noget af det mest fundamentale udstyr til din båd. Det handler helt grundlæggende om at holde din båd flydende. Lænsepumpen sørger nemlig for at det vand eller olie, der samler sig i bunden af i din båd bliver pumpet ud igen.

Nogle både, for eksempel træbåde, tager hele tiden lidt vand ind, mens lænsepumper for stål- og glasfiberbåde i højere grad er en sikkerhedsforanstaltning, hvis uheldet skulle være ud og din båd springer læk eller vejret er hårdt. De fleste både har dog nogle utætheder, der gør, at der hele tiden siver en smule vand ind.

Der er ikke en one-size-fits-all lænsepumpe, det kommer an på skrogtype, størrelse af båd og temperament.

Manuel eller automatisk?

Der er overordnet set to typer lænsepumper. Den ene type er manuel – altså hånddrevet. Denne anden er automatisk/elektrisk. Nogen automatiske pumper fungerer på den måde, at der i båden er installeret en højvandsalarm, flydekontakt eller lignende, der automatisk begynder at tømme båden for vand, når vandniveauet er højt. Det er smart, hvis du ikke altid overvåger din båd. Andre fungerer ved at man tænder pumpen på en kontakt.

Den åbenlyse fordel er, at de elektriske pumper er mere effektive. Hvis du har en stor båd, så er det nødvendigt, at du har et elektrisk lænsesystem, mens de små manuelle lænsepumper er rigtig gode, hvis du sejler kajak, kano, jagtpram eller lignende. Så kan du nemt tømme dit fartøj for vand. 

 

Hvis uheldet er ude


Selvom du har en elektrisk lænsepumpe, så er det fornuftigt at have en manuel ombord. Hvis der er strømsvigt i båden, så skal du have en alternativ mulighed for at lænse. En ulykke kommer sjældent alene. Din båd kan springe læk, og det kan betyde, at strømmen står af på grund af overbelastning for eksempel. For din sikkerheds skyld er det godt at have både en plan A, B og C, når det kommer til lænsesystemer. 

Marine standard
Du kan ikke bruge hvilken som helst pumpe som lænsepumpe. Det er vigtigt, at pumpen er ekstremt driftssikker, da den er en del af dit nødudstyr. Det er også vigtigt, at det er en pumpe, der kan tåle saltvand, da det for det meste er saltvand den pumper ud. Derfor skal du købe en designeret lænsepumpe til både.