Iværksætteri: 3 gode grunde til at stifte et holdingselskab

Når du driver en virksomhed, er det en god idé at stifte et holdingselskab. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt holdingselskabet er noget for dig, får du herunder tre gode argumenter, der formentlig kan overbevise sig.

Et holdingselskab er ikke en egentlig selskabsform, men en betegnelse for et selskab, som ejer aktier eller anparter i andre virksomheder. Der er mange fordele ved et holdingselskab – og det gør sig særligt gældende, hvis du driver flere virksomheder, eller I er flere i ejerkredsen.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør stifte et holdingselskab eller ej, får du herunder tre gode argumenter, der taler for. Det er i sidste ende op til dig, om du vil gøre brug af de mange fordele, holdingselskabet rummer, eller om du hellere vil fortsætte uden.

#1: Du kan opspare overskud i holdingselskabet

I et holdingselskab kan du opspare penge via din virksomhed. Når holdingselskabet ejer anparter eller aktier i et datterselskab, kan resultatet frit overføres til holdingselskabet, når der er betalt selskabsskat.

Hvis datterselskabet opnår et resultat på 100.000 kr., skal der betales selskabsskat på 22%. Det betyder, at der nu er 78.000 kr. tilbage, som du frit kan overføre til holdingselskabet. Går datterselskabet konkurs, kan kreditorerne ikke gøre krav på holdingselskabets kapital.

#2: Du opnår bedre betingelser, hvis I er flere ejere

Hvis du indgår i ejerkredsen af et selskab med flere ejere, opnår du det bedste ejerforhold, hvis du har et holdingselskab. Det giver dig langt mere fleksibilitet, og du får mulighed for at overføre dit udbytte til holdingselskabet. 

På den måde undgår du at skulle betale personskat af udbyttet. Samtidig giver det bedre muligheder, hvis én af ejerne ønsker at udtræde af ejerkredsen. Her sælger holdingselskabet blot sine anparter eller aktier, hvorefter vedkommende udtræder af selskabet.

#3: Du kan stifte holdingselskabet gratis

Når du stifter et holdingselskab, samtidig med at du stifter et kapitalselskab, kan du gøre det gratis. Det skyldes, at du kan gøre brug af det, der kaldes for ‘rullende kapital’. De 40.000 kr., du skal indskyde som startkapital i et anpartsselskab, kan du stifte både holding- og anpartsselskab med.

Det skyldes, at der er startkapital i anpartsselskabet, som holdingselskabet ejer. Derfor er der værdier af 40.000 kr. i holdingselskabet i form af anparter i anpartsselskabet, mens anpartsselskabets værdier består af de 40.000 kr., der er indskudt i selskabet.